Kéziratvita a szabályozási korszellemről a Big Tech korában – negyedik alkalommal üléseztek a fiatal kutatók

2023 nyarán az Információs Társadalom Kutatóintézet elindította a Fiatal Kutatók Szemináriumát, amely az információs társadalom jogi kérdései iránt érdeklődő frissen PhD-zett kutatók, doktoranduszok és egyetemi hallgatók számára nyújt segítséget tudományos munkájukhoz.

2023. december 6-án a Fiatal Kutatók Szemináriumának negyedik ülésén, Beyer Fülöp Szabályozási korszellem a Big Tech korában című kézirata volt terítéken. Lehet-e újat mondani a versenyjog vs. szabályozás dialektikus vitájában? 

Beyer Fülöp kézirata a GAFAM cégek piaci jelenlétének exponenciális növekedése, infrastrukturális szerepe és a versenyjog elméleti kapcsolódási pontjait járta körül. A kézirat központi eleme volt egy új narratív módszertan, az amerikai jogászprofesszor, Sungjoon Cho tollából származó Regulatory Mind bemutatása. A kézirat központi kérdése az volt, hogy a GAFAM cégek gazdasági erejét taglaló amerikai és európai szakirodalmi vita mostani állapotában milyen mértékben támaszkodik a hagyományos versenyjog és a szektorális gazdaságszabályozás szukcesszív viszonyára. 

A Regulatory Mind módszertanát Fülöp szerint elsődlegesen az igazolja, hogy a digitális gazdaság számos olyan sajátosságot jelent, amelyet nehezen lehet a neoklasszikus közgazdaságtani alapokra építő gazdaságszabályozási paradigmában ábrázolni. A szabályozási ambíciókkal és az elméleti paradigmákból közpolitikákká alakuló ötletekkel operáló absztrakt és gyakran az emberi tényezőket ismeretelméleti eszközökkel integráló Regulatory Mind a kéziratban alternatívát kínál a klasszikus jogászi tematizálást és szeparációt megvalósító beszédmódra: a jogág intézményére. 

A Fiatal Kutatók Szemináriumának állandó szakmai mentorai: Ződi Zsolt, Török Bernát, Pünkösty András