Mesterséges intelligencia: hogyan lesz az etikai szabályokból jogszabály?

Az előadás azokat a kísérleteket veszi számba és értékeli, amelyek eddig a mesterséges intelligencia szabályozására születtek. A 10-es évek elején magasra csapó etikai kódex-írási hullám lassan lecseng, és a szabályozók figyelme a specifikus területek és problémák felé fordul. 

Egyrészt elkezdődött azoknak a már létező szabályoknak a kiegészítése, amelyek az egyes ágazatokban (mezőgazdaság, közlekedés, közigazgatás és jog, pénzügyi szolgáltatások, egészségügy, stb.) például a biztonságot, vagy a fogyasztóvédelmet garantálják, annak érdekében, hogy ezek a mesterséges intelligencia által felvetett új kockázatokat is kezelni tudják. 

Másrészt a szabályozó hatóságok és szakmai szervezetek egy sor puha jogi (soft law) dokumentumot jelentettek meg az elmúlt időszakban, amelyek vagy az általános etikai elvek ágazatspecifikus verzióit, vagy az ágazatra vonatkozó "régi" jogszabályok új helyzetre történő értelmezését tartalmazzák. 

Végül harmadszor egészen újszerű szabályozási ötletek is felmerültek, mint például az adatvédelmi tisztviselő mintájára "mesterséges intelligencia tisztviselő" kinevezése azoknál a szervezeteknél, ahol kiterjedten használnak gépi tanuló algoritmusokat, illetve az ilyen algoritmusok kötelező tanúsításának kérdése. 

A Zoom-on tartandó online előadásra ezen a linken lehet regisztrálni:
https://forms.gle/RNFGDqaZJtbwCTyW8