Platformtársadalom? Mekkora és milyen hatásuk van valójában az internetes platformoknak a világunkra?

Az ITKI online műhelybeszélgetése a „Society of Internet Platforms” konferencia nyomán.

Vitaindítót tart: 

Z. Karvalics László – vezető kutató, Institute of Advanced Studies, Kőszeg

Felkért hozzászólók:

Rab Árpád – jövőkutató, tudományos főmunkatárs, NKE Információs Társadalom Kutatóintézet

Ződi Zsolt – jogász, tudományos főmunkatárs, NKE Információs Társadalom Kutatóintézet

A műhelybeszélgetést moderálja:  

Nádori Péter, kutató, NKE Információs Társadalom Kutatóintézet

Időpont: 2021. december 10. 15:00 óra 

Helyszín: online, MS Teams

Az online műhelybeszélgetésbe külsős érdeklődők becsatlakozását is várjuk. Részvételi szándékát, kérjük, jelezze a molnar.anita@uni-nke.hu emailcímen, hogy megküldhessük a beszélgetés linkjét.

Kutatóintézetünk október 28-29-én rendezte meg a Society of Internet Platforms című nemzetközi konferenciát, ahol több neves külföldi előadó is kifejtette a platformokról a véleményét. A műhelybeszélgetés vitaindító előadása a konferencia egyik kiindulópontjához igyekszik visszatérni, és arra rákérdezni, hogy valóban olyan fontos szerepet játszanak-e a platformok a modern társadalomban, mint amelyet az előadók tulajdonítottak nekik.

Két ellentétes tendenciát láthatunk ugyanis, amelyek egyidőben vannak jelen. 

Egyrészről az európai és az amerikai, de a magyar közbeszédben is központi kérdéssé vált az internetes platformok negatív hatása. Az egyes kormányzatok bírságok tucatjait rótták és róják ki rájuk változatos indokokkal. Az EU már eddig is féltucatnyi jogszabályban igyekezett „megfékezni” őket, és még legalább ugyanennyi jogszabály áll elfogadás előtt. A társadalom-, jog-, gazdaság és médiatudomány képviselőinek egy része rendkívül kritikus: a platformok kihasználják az embert, túlterhelik pszichésen és mentálisan, visszaélnek az adatainkkal, szétrobbantják a hagyományos nyilvánosságot, megingatják az alkotmányos rendet és így tovább. A konferencián Lawrence Lessig jogászprofesszor felvetette, hogy a platformok mérgező algoritmusait úgy kellene szabályozni, mint a veszélyes anyagokat vagy a gyógyszereket.

Másrészről az emberek szemmel láthatóan szeretik őket használni, sőt olykor makacsul ragaszkodnak is hozzájuk. Bár bizonyos platformok felhasználószáma már nem növekszik kétszámjegyű százalékkal, más platformok ugyanakkor egyre népszerűbbek. Hiába bírságolják meg a szállásfoglaló vagy webáruház platformokat, használatuk töretlen. A webáruházak például soha nem látott forgalmat bonyolítottak a járvány időszakában, de a pandémia elhozta a videokonferencia és oktatási platformok aranykorát is. Többen felhívták a figyelmet, hogy a pandémia nagyon nehezen lett volna átvészelhető a platformok nélkül. 

Mi hát akkor az igazság? Jó dolog-e az internetes platform, vagy sem? Áldás vagy átok? Vissza kell-e szorítani, vagy éppenséggel ki kell aknázni a benne rejlő lehetőségeket is például a nemzeti kormányzatoknak és közigazgatásoknak? Tényleg ők tehetnek a politikai megosztottságról, vagy épp a Capitolium ostromáról? Valóban „dickensi világot” hoztak vissza a munkaerőpiacra? Valóban mindent felforgató hatásuk van?

Az ITKI műhelybeszélgetése eltérő álláspontokat igyekszik ütköztetni egy izgalmas kutatói eszmecsere keretében.