Az új technológiák hatása a demokráciára című konferencia sajtómegjelenései

2022. május 25-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Eötvös József Kutatóközpont (EJKK) Információs Társadalom Kutatóintézete (ITKI), az Alkotmánybíróság (AB), valamint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) közös szervezésében került megrendezésre Az új technológiák hatása a demokráciára elnevezésű konferencia.
Az alábbiakban a konferenciáról beszámoló sajtómegjelenéseket tesszük közzé.

Azt a technológiát kell már most szabályozni, ami még nem is létezik
(Napi.hu)
A magyar Alkotmánybíróság egy összeurópai fórum létrehozását kezdeményezi, ahol a technológiai fejlesztések szabályozásának jó gyakorlataikat és problémáikat oszthatják meg a különböző országok alapjogokkal foglalkozó testületei. Az új innovációk szabályozása komoly kihívás elé állítják a jogalkotók, már most is olyan technológiák esetében kellene jogi keretrendszereket kitalálni, amelyek hasznosítását még nem ismerjük – többek között ezekről a témákról beszélt Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke a Nemzeti Közszolgálati Egyetem konferenciáján.
https://www.napi.hu/magyar-vallalatok/sulyok-tamas-technologia-alkotmanyjog-szabalyozas.753038.html

A technológia attól lesz jó vagy rossz, hogy milyen a szabályozás
(Napi.hu)
A technológia nemcsak lehetőségeket kínál, hanem kihívásokat is állít a társadalom elé. A demokratikus jogrendszerek számára nehéz, hogy a személyiségi jogok védelmét és a digitalizációs eszközök fejlődését egyszerre biztosítsák. Miközben figyelni kell arra, hogy ne kivételezett piaci szereplők dönthessenek az életünket meghatározó kérdésekben. Ezek alkotmányjogi, piacszabályozási és adatvédelmi kérdéseket is felvetnek – többek között ezeket a kérdéseket boncolgatta Török Bernát, az NKE Információs Társadalom Kutatóintézetének (ITKI) intézetvezetője és Deli Gergely, az egyetem rektora.
https://www.napi.hu/tech/technologia-szabalyozas-nke-konferencia-sulyok-tamas.753022.html

Fizethet kártérítést egy mesterséges intelligencia?
(Napi.hu)
Az egészségügyi adatok esetében rengeteg kérdést kell újragondolni a jogban, ha nem akarjuk megállítani az innovációt vagy nem akarjuk, hogy a betegek ellátása lássa ennek kárát. Az ilyen adatoknál már fel kell tenni azt a kérdést, hogy tulajdonnak számítanak, vagy a közjó érdekében inkább hagyni kellene ezek feldolgozását. Többek között ezekre a felvetésekre kereste a választ előadásában Menyhárd Attila, az NKE ITKI kutatóprofesszora. 
https://www.napi.hu/tech/menyhard-attila-az-uj-technologiak-hatasa-a-demokraciara-egeszsegugyi-adatkezeles-jog.753048.html

NKE-rektor: az ország biztonságának garantálása érdekében ki kell használni az információs technológiát
(MTI)
Az állam biztonságának garantálása, a geopolitikai érdekek érvényesítése érdekében a kormányok kötelezettsége az információs technológia lehetőségeinek széles körű alkalmazása és kihasználása - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora szerdán egy budapesti konferencián.
https://hir.ma/belfold/oktatas/nke-rektor-az-orszag-biztonsaganak-garantalasa-erdekeben-ki-kell-hasznalni-az-informacios-technologiat/784972
https://webradio.hu/hirek/belfold/nke-rektor-az-orszag-biztonsaganak-garantalasa-erdekeben-ki-kell-hasznalni-az-informacios-technologiat

Digitális jogdíjak: a kétoldalú megállapodások mellett kardoskodik a Google
(Magyar Nemzet)
Miközben a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) az összefogást pártolja, kiderült, hogy a Google Magyarországon is rohamléptekben igyekszik külön szerződéseket kötni a kiadókkal a tartalmaik terjesztéséért fizetendő jogdíjakról. Az MLE elnöke attól tart, egyedül senki sem elég erős ahhoz, hogy előnyös megállapodást csikarjon ki a globális nagyvállalatból.
https://magyarnemzet.hu/belfold/2022/05/digitalis-jogdijak-a-ketoldalu-megallapodasok-mellett-kardoskodik-a-google

Adatforradalom előtt áll az egészségügy
(Világgazdaság)
Hatékonyabb megelőzés, eredményesebb terápia, jobb ellátásszervezés – sok más mellett ezek lehetnének az előnyei az egészségügyben keletkező tengernyi adat elemzésének és hasznosításának. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) a múlt hónap végén rendezett, Az új technológiák hatása a demokráciára című konferencia egyik előadásán szakértők azt a kérdést járták körül, hogy a hatalmas volumenű egészségügyi adatvagyon vajon milyen lehetőségeket és kockázatokat rejt magában.
https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2022/06/adatforradalom-elott-all-az-egeszsegugy

Fotó: Szilágyi Dénes