A mesterséges intelligencia aktuális kihívásai a jogi munkavégzésben

Az Információs Társadalom Kutatóintézet és a Rijekai Egyetem Mesterséges Intelligencia és Kiberbiztonsági Központja 2023. január 25-én közös workshopot szervezett Current challenges of artificial intelligence – a Budapest - Rijeka dialogue between technologists and lawyers címmel. 

Az angol nyelvű workshopon két tartalmi egységre bontva (technológiai és jogi panel) összesen tíz előadás alapozta meg a kibontakozó széleskörű eszmecserét. Az előadásokban a magasabb szintű elméleti megközelítéseket gyakorlati kutatások, fejlesztések bemutatása és technológiai demonstrációk egészítették ki. A program nem csak a horvát és a hazai kutatók közötti párbeszédet erősítette, hanem a technológiai szakemberek és a jogászok közötti intenzív tudáscserét is.

A technológiai panel első előadásában Arian Skoki a futballisták sérüléseinek lehetséges gépi előrejelzéseiről beszélt, majd Anna Maria Mihel az árapályos folyók áradásának becslésére alkalmazott gépi tanulási módszereket mutatta be. A következő előadó, Horváth András az algoritmusok félrevezethetőségének és tévedési esélyeinek világába kalauzolta a hallgatóságot, a szekció utolsó előadójaként pedig Vadász Pál adott áttekintést az NLP technológiákról és a mesterséges intelligencia jövőjéről a jogi informatika területén. 

A jogi panel első felében Franko Hrzic az egészségügyi adatvagyon felhasználásának kihívásairól tartott előadást, ezután Ana Pošćić és Adrijana Martinovića közös prezentációját hallhattuk a mesterséges intelligencia jogi aspektusainak oktatásával kapcsolatos kérdésekről, majd Sorbán Kinga előadásában az MI alapú gyűlöletbeszéd-moderálás lehetőségeit és kockázatait mutatta be. A szekció második felében Domokos Márton azt vizsgálta, hogyan integrálható a mesterséges intelligencia a HR-folyamatokba és vajon elfogadható lesz-e valaha, hogy egy gép döntsön munkaügyi kérdésekben, majd Hárs András mutatta be a Közszolgálati Egyetem nemzetközi online felmérésének eredményeit a jogi szakemberek hozzáállásáról a mesterséges intelligencia alapú technológiákhoz. A workshop utolsó előadásában Pünkösty András arra kérdésre kereste a választ, hogyan lehet növelni a bizalmat a mesterséges intelligencia megoldások iránt.

A workshop egy hosszabb együttműködés egyik állomása volt, a résztvevők a szakmai párbeszéd jövőbeni folytatásának szükségességéről egyeztek meg.

Részletes beszámoló az eseményről az egyetem tudományos-ismeretterjesztő portálján, a Ludovika.hu-n:
https://www.ludovika.hu/magazin/eloado/2023/01/26/veszelyezteti-e-a-gepi-tanulas-a-jogaszok-munkajat/

A workshop programja és az előadók absztraktjai: 
https://itki.uni-nke.hu/hirek/2023/01/06/current-challenges-of-artificial-intelligence-a-budapest-rijeka-dialogue-between-technologists-and-lawyers-workshop

Fotó: Szilágyi Dénes