Kutatóink közreműködésével bővül az Internetes Jogtudományi Enciklopédia

2023. március 8-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen került megrendezésre az Internetes Jogtudományi Enciklopédia projekt “Az információs társadalom jogi kérdései” rovatának első műhelyvitája
 
Az Internetes Jogtudományi Enciklopédia egy online felület, melynek célja a teljes magyar jogtudomány aktuális tudásállapotának bemutatása és egy ingyenesen elérhető, megbízható tudásbázis megteremtése a magyar jogi kultúra fejlesztésének érdekében. A tudásbázis elsősorban a joggal hivatásszerűen foglalkozó szakembereknek szól, de a jogtudomány iránt érdeklődő nem szakmabeli közönség számára is hasznos lehet.  
 
A kész enciklopédia a tervek szerint várhatóan közel másfél ezer szócikket fog tartalmazni, harmincegy különböző jogtudományi területre felosztott rovatba rendezve, mintegy ötszáz szerző közreműködésével.
A szócikkek a megjelenésük előtt több kontrollfázison is keresztülmennek, ennek az egyik lépcsőfoka a rovatszerkesztő által kijelölt külső szakember írásbeli vagy egy kéziratvita alkalmával szóban elmondott véleménye.
 
A Török Bernát és Ződi Zsolt által szerkeszett “Az információs társadalom jogi kérdései" rovat műhelyvita sorozatának első alkalmával a következő hat szócikk tervezetét vitatták meg a résztvevők: 
- Az adatgazdaság jogi kérdései (szerző: Pünkösty András)
- A jogászi munkák automatizálása (szerző: Homoki Péter)
- Az információs társadalom és a büntetőjog (szerző: Sorbán Kinga)
- A kiberbiztonság szabályozása (szerző: Szádeczky Tamás)
- Az információs társadalom jogi kérdései (szerző: Ződi Zsolt)
- Elektronikus azonosítás és aláírás (szerző: Balogh Zsolt György)
 
A szövegeket előzetesen elérhetővé tették a résztvevők számára, így azok bemutatására az esemény keretein belül nem került sor, ehelyett elsőként az opponensek foglalták össze véleményüket az egyes szócikkekről, majd erre reagálhattak először a résztvevők, végül a szerzők. 

Fotó: Szilágyi Dénes