Kéziratvita a Meta v. Bundeskartellamt ügyről a FIKUSZ ötödik ülésén

2023 nyarán az Információs Társadalom Kutatóintézet elindította a Fiatal Kutatók Szemináriumát, amely az információs társadalom jogi kérdései iránt érdeklődő frissen PhD-zett kutatók, doktoranduszok és egyetemi hallgatók számára nyújt segítséget tudományos munkájukhoz.

2024 január 17-én Kálmán Kinga Meta v. Bundeskartellamt, avagy a digitális szektort szabályozó jogszabályok és hatósági gyakorlat konvergenciájának újabb mérföldköve címmel prezentálta kéziratát. A FIKUSZ egy színvonalas magyarázattal gazdagodott a méltán híres Meta v. Bundeskartellamt ügyről. 

Kinga a digitális gazdaság versenyjogi vonatkozásainak témakörében az egyik legfontosabb ügyet mutatta be. A kis felületű, de annál alaposabb vizsgálat nem kizárólag egy mérföldkőnek tekinthető ügy bemutatása volt. Kinga kéziratában és előadásában azt is megjelenítette, hogy ez az ügy miért az egyik legfontosabb mérföldkő az Unió egészének versenyjogi vérkeringésében. A szabályozási területek konvergenciájában fellelhető trendszerűség sugalmazásával Kinga rátapintott a digitális gazdaság egyik legfontosabb jogi természetű implikációjára. 

A versenyjog és az adatvédelem az információs társadalom korában nem teljesen elválasztható jogterületek. Ennek a német versenyhatóság is hangot adott a Kinga által bemutatott ügyben. A FIKUSZ Kinga prezentációját követően érdemi vitába bonyolódott és az olyan alapvetően professzionális, jogi természetű kérdésektől kezdve, mint az adatvédelmi alapú kárelméletek megengedhetősége, eljutott egészen a társadalom egészét érintő emberi dilemmákig. A Szeminárium üléseire jellemző, hogy a kéziratok megbeszélése folytán kialakuló érdemi viták rendszerint újból termékeny keretet adnak a szakmai programnak. 

A Fiatal Kutatók Szemináriumának állandó szakmai mentorai: Ződi Zsolt, Török Bernát, Pünkösty András