Mesterséges Intelligencia Modul a jövő közigazgatási szakembereinek

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) a kutatóintézeteiben és tanszékein folytatott kutatások legfrissebb eredményeit is felhasználva a 2023/2024. tanév tavaszi félévétől új oktatási programmal nyújt képzést a mesterséges intelligenciával összefüggő szabályozási és igazgatási ismeretek tárgyában. A speciális ismereteket kínáló Mesterséges Intelligencia Modulra az NKE Államtudományi osztatlan képzés felsőéves hallgatói és a Kiberbiztonsági mesterképzési szak hallgatói jelentkezhetnek.

Az NKE stratégiai céljának tekinti, hogy hallgatóit felkészítse a legújabb digitális technológiák, köztük a mesterséges intelligencia jelentette társadalmi, szabályozási és igazgatási kihívásokra, hiszen a jövő közigazgatási szakembereinek biztos tudással kell rendelkezniük e fejlett technológiák felelős, értő használatához.

A Mesterséges Intelligencia Modul bevezeti a hallgatókat az MI technológiai alapjaiba és típusaiba, illetve a különböző társadalmi alrendszerekben már használatos mesterséges intelligenciák működésébe. Bemutatja az adatgazdaság és az adatvagyon – mint a MI rendszerek bemeneti előfeltétele – komplex kérdéskörét, társadalmi és etikai vonatkozásait. Tárgyalja az MI alkalmazásával és terjedésével felmerülő alkotmányossági és alapjogi kérdéseket. Megismerteti a hallgatókat az MI szabályozási kérdéseivel, hangsúlyt fektetve az Európai Unió regulációs törekvéseire, illetve áttekinti az MI közigazgatási aspektusait.

A modul oktatása az Információs Társadalom Kutatóintézet és az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar kutatói és oktatói kollektívájának összefogásával történik. Az ITKI részéről Pünkösty András az Adatvagyon és mesterséges intelligencia, Török Bernát a Mesterséges Intelligencia és alapjogok, Ződi Zsolt pedig a Mesterséges intelligencia az egyes társadalmi alrendszerekben és A mesterséges intelligencia szabályozása című tárgyakat jegyzi. Az ÁNTK részéről Laposa Tamás a Mesterséges intelligencia a közigazgatásban című tárgy jegyzője. A tárgyak oktatásában ezen kívül az ITKI részéről Beyer Fülöp, Lábody Péter, Menyhárd Attila, Rab Árpád és Vadász Pál, míg az ÁNTK-ról Veszelszki Ágnes vesznek részt. A tárgyak oktatásába szakmájuk elismert képviselőjeként számontartott külsős szakemberek is besegítenek.