Tudománymetria és a ragadozó folyóiratok az MTA állásfoglalása tükrében – hatodik alkalommal ülésezett a FIKUSZ

2023 nyarán az Információs Társadalom Kutatóintézet elindította a Fiatal Kutatók Szemináriumát, amely az információs társadalom jogi kérdései iránt érdeklődő frissen PhD-zett kutatók, doktoranduszok és egyetemi hallgatók számára nyújt segítséget tudományos munkájukhoz.

2024. február 14-én Kun László Tudománymetria és a ragadozó folyóiratok problémája az MTA állásfoglalása tükrében címmel mutatta be vitaindító prezentációját. Hogyan alakul a szakirodalom piaca és ezt mit jelent a fiatalabb kutatói generáció számára? 
 
Az open access publikációs lehetőségeket áruló tudományos folyóiratok elképzelhetők a borsos árú, előfizetéses alapú szaklapok alternatívájaként. Értelemszerűen, mint minden kereskedelmi szcenárióban, a tudományos eredmények közlése körül is kialakulhat visszaélés. A bármit, de pénzért alapú “tudományos” fórumok kezelésének ügyében ezért a Magyar Tudományos Akadémia közzétett egy állásfoglalást. Az Akadémia szerint az állásfoglalásban felsorolt lapokban történő publikálás nem tekinthető tudományos erőfeszítésnek. 

László ennek a helyzetnek a gyakorlati problémáit mutatta be: megéri-e PhD hallgatóként egy olyan Q1 (Scopus) minősítésű lapban publikálni, amelyet az MTA gyakorlatilag tiltólistára tett. László részletesen mutatta be azokat a jelenségeket, amelyek az állásfoglalásra okot adtak, vagyis a tényleges ragadozó folyóirati működést, valamint saját tanulmányának publikálását egy olyan Q1-es minősítésű lapban, ahol a nyílt elérésű elhelyezésnek ára van, de ennek megfizetésével a lap nem mond le az adott kézirat tartalmi vizsgálatáról. Érdekes, hogy bár az a lap, ahol László publikált, az MTA listáján nem szerepel ragadozóként, de egyazon kiadó cég más, teljesen egyező benyújtási modellt használó lapjai igen – annak ellenére, hogy ez utóbbiak is élnek (double-blind peer review formájában) a tartalmi vizsgálat eszközeivel. 

A Fiatal Kutatók Szemináriumának állandó szakmai mentorai: Ződi Zsolt, Török Bernát, Pünkösty András