Újabb Ludovika Scholar az EJKK-ban

Matija Milos a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Scholars vendégelőadói programjának keretein belül tett látogatást Budapesten 2024. április 22. és 26. között, szakmai programját az Eötvös József Kutatóközpont és az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar Alkotmányjogi és Összehasonlító Közjogi Tanszéke közösen szervezte. A szakmai program a vendégkutató pályázatában megjelölt témákra épült, az érkezését megelőzően folytatott részletes online egyeztetéseknek megfelelően. 

A vendégkutató először április 23-án az Eötvös József Kutatóközpont több intézetét képviselő kutatók, illetve az Alkotmányjogi és Összehasonlító Közjogi Tanszék oktatói részvételével tartott workshop-on tartott nyitóelőadást Symbolic and communicative legislation in the field of national minority protection – old an new minorities in Croatia címmel. A műhelybeszélgetésen két téma körül alakult ki intenzív eszmecsere. Egyrészt a nemzetiségi elismerés közjogi folyamatának horvát példája kiváló alkalmat nyújtott a magyar alkotmányjogi szabályozástól való lényegi különbségek átbeszélésére, és az eltérő modellek elvi jellemzőinek és gyakorlati tapasztalatainak értékelésére. Másrészt a horvát esettanulmányon keresztül élénk gondolatcsere alakult ki a kisebbségek parlamenti reprezentációjával kapcsolatos politikai aspektusokról, például a nemzetiségi kérdés politikai eszközként történő használatáról.

A vendégkutató másnap nyilvános előadást tartott, amelyen többnyire az összehasonlító alkotmányjogot hallgató nemzetközi szakos hallgatók vettek részt. Az interaktív előadás témája: Protecting symbolic speech in the age of the internet volt. Az előadónak, aki nagyon sok érdekes konkrét és vitatott példát vonultatott fel, a hallgatóságot is sikerült bevonni az előadásába, illetve a beszélgetésbe. Az előadást követően intenzív eszmecsere alakult ki hallgatói kérdésekkel.

A vendégkutató az előadás után további szakmai együttműködésekről egyeztetett Halász Ivánnal, az Alkotmányjogi és Összehasonlító Közjogi Tanszék vezetőjével. Egyebek mellett szóba került az Alkotmányjogi és Összehasonlító Közjogi Tanszék 2024 őszére tervezett The beautiful digital new age? című nemzetközi tudományos konferencia terve, amelyre a szervezők egyebek mellett horvátországi kollégákat is szeretnének meghívni. Ez a konferencia az új technológiáknak és a mesterséges intelligenciának az alkotmányjogra gyakorolt hatásával fog foglalkozni. Az ötlet felkeltette az előadó érdeklődését, tehát a jövőre nézve új tudományos együttműködési lehetőségek is körvonalazódtak az NKE és UNIRI szakemberei között.

A vendégkutató Török Bernáttal, az Információs Társadalom Kutatóintézet vezetőjével is egyeztetett. Egyértelmű közös témaként körvonalazódott a mesterséges intelligencia alapjogi hatásainak vizsgálata, különös tekintettel a bevezetésre kerülő alapjogi hatásvizsgálatok módszertani kérdéseire. Török Bernát meghívta a vendégkutatót arra a 2024 szeptemberi konferenciára, amelyet az Információs Társadalom Kutatóintézet az EU magyar elnökség keretében éppen ebben a témakörben rendez az NKE-n.