A jövőt MI formáljuk – az ITKI kutatója Szegeden adott elő

A szegedi Mentorháló szervezésében Rab Árpád önálló szakmai esten bő 400 fős közönség előtt adott elő az információs társadalom legfontosabb trendjeiről, a mesterséges intelligencia értelmezéséről és megértéséről, illetve arról, hogyan tudjuk formálni a jövőnket. Az előadást dedikálás követte.

Az előadás kezdetén 120 évvel ezelőtti jövővíziók segítségével mutatta be azt, hogyan álmodják meg az emberek a jövőt, és hogy milyen hibákat követnek el ezalatt, például hogy nem kalkulálnak azzal, hogy a technológia a használata során megváltoztatja az embert, mint ahogy az ember is narratíva menték maga képére formálja a technológiát. Ezt Kondratyev hullámelméletének bemutatása, és az emberiség előtt álló nagy kihívás ismertetése követte, felvázolva, hogyan készül az emberiség megoldani azt, mind technológiai, mind társadalmi, mind gazdasági változások mentén.

A technológia megoldóértéke felől közelítve vizsgálta a mesterséges intelligencia alapú rendszerek működési modelljeit, típusait, illetve elemezte széleskörű társadalmi hatásait. Felhívta a figyelmet a jó kérdések fontosságára, melyek félelem helyett jó, konstruktív válaszokat szülnek. A jó válaszok mentén pedig elkezdhetjük formálni a jövőnket.

Fotó: Ocskó Ferenc, Mentorháló