Médiaszereplések

2021. június 17.
Friderikusz Sándor és Rab Árpád beszélgetése a társadalom jövőjéről
A Friderikusz Podcast vendége volt Rab Árpád. A beszélgetés során jövőkutatásról, mesterséges intelligenciáról, civilizációs katasztrófákról, és a technológiai fejlődés előnyeiről és hátrányairól esett szó.
https://www.youtube.com/watch?v=q2jg2e1I-6g&t=4s

2021. május 13.
Interjú Sorbán Kingával a közösségi média működésének szabályozásáról
Sorbán Kinga a Napi.hu üzleti és pénzügyi portál újságírójával, Szabó Dániellel beszélgetett a közösségi média platformok tartalomszabályozásának lehetőségeiről, az álhírekről és az algoritmusok szerepéről.
https://www.napi.hu/nemzetkozi-vallalatok/facebook-google-kozossegi-media-szabalyozas-europai-unio-sorban-kinga-nke-interju.728972.html

2021. március 4.
Beszélgetés Török Bernáttal a véleménynyilvánítás szabadságának határairól
Török Bernát "Isten nevében, Isten nevével" címmel a szólásszabadság határairól beszélgetett a Médiapiac újságírójával. A kérdést az emberi és a vallási közösségek méltóságának megsértése kapcsán boncolgatja, keresve azt a pontot, hogy hol húzható meg a véleményszabadság határa.
https://mediapiac.com/mediapiac/isten-neveben-isten-nevevel/717418/

2021. március 2. 
Miért olyan nehéz szabályozni a Facebook-ot? 
Ződi Zsolt, kutatóintézetünk tudományos főmunkatársa az Azonnalin megjelent véleménycikkében a Facebook szabályozásának nehézségeiről írt. Cikkének fő mondandója, hogy a két legtöbb vitát kiváltó jelenséget, a sértő véleményeket és az álhíreket lényegében lehetetlen jogi eszközökkel megszüntetni. 
https://azonnali.hu/cikk/20210302_miert-olyan-nehez-szabalyozni-a-facebookot

2020. február 25.
Mesterséges intelligencia és az idősödő társadalom
Rab Árpád a CédrusNet Kecskemét Szenior Akadémia néven indított új eseménysorozatának keretében a mesterséges intelligencia és az idősödő társadalom témakörében osztott meg érdekességeket az online hallgatósággal.
https://www.facebook.com/cedrusnetkecskemet/videos/424650928592470

2021. február 24.
"Játék az élet" a Ludovika TV-n
Sorbán Kinga a Ludovika TV Egyetemes Tudomány című műsorában a "Játék az élet" című konferencia kapcsán beszélgetett Szöőr Ádámmal a videojátékok társadalomban és a tudományban betöltött szerepéről.  
https://www.youtube.com/watch?v=z4IRs1jVz2I

2021. január 27.
"Jön a lex Facebook"
Ződi Zsolt, kutatóintézetünk tudományos főmunkatársa a Klubrádió Reggeli személy című műsorában a Facebookot szabályozó törvény előterjesztésének apropóján beszélgetett Pálinkás-Szüts Róberttel. A beszélgetés során szóba került a nagy platformok egyre nyomasztóbb súlya a nyilvánosságban, a szólásszabadságra és a hagyományos sajtóra gyakorolt hatásuk.
https://www.youtube.com/watch?v=peKQnrCcU04

2021. január 24.
Addig nyújtózkodj, ameddig a szólásszabadság ér. Vagy ameddig engedik?
Török Bernát, kutatóintézetünk igazgatója az Arsboni jogász szakmai közösség portálján adott interjút a szólásszabadság szabályozásának aktuális kihívásairól. Kiemeli az igények kétarcúságát, a különböző országok eltérő megközelítését és az állam szerepéről is beszél.
https://arsboni.hu/szolasszabadsag-es-social-media-interju-dr-torok-bernattal/

2021. január 16.
Donald Trump különös esete a szólásszabadsággal
Török Bernát a Telexen megjelent véleménycikkében az online platformok és a szólásszabadság viszonyát vizsgálja, és részletesen elemezi azokat az újdonságokat, melyeket a platformok elterjedése hozott be a társadalmi párbeszéd és nyilvánosság területére. 
https://telex.hu/velemeny/2021/01/16/szolasszabadsag-es-kozossegi-media

2021.január 12.
Az ITKI kutatója a Család-barát magazinban
Rab Árpád, az Információs Társadalom Kutatóintézet tudományos főmunkatársa a Duna TV Család-barát magazinjában beszélt kutatóintézetünk primer adatfelvételének főbb eredményeiről, a hazai internetezők tudatosságáról, és arról, milyen szabályokat érdemes betartanunk az interneten, hogy biztonságosabban használjuk. 
https://mediaklikk.hu/video/csalad-barat-2021-01-12-i-adas/

2020. november 21.
Podcast beszélgetés a QAnon mozgalomról
Török Bernát, az Információs Társadalom Kutatóintézet vezetője és Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója a Fülkében, a HVG online közéleti podcastjában beszélgetett a QAnon mozgalom politikai és társadalmi hatásairól.
https://hvg.hu/vilag/20201121_QAnon_a_Fulkeben_osszeeskuveselmeletek_a_hatalomert

2020.július 19.
A szólásszabadság határai és a társadalmi párbeszéd
Török Bernát, intézetünk vezetője a szólásszabadság határairól, különböző megközelítésekről és a platformok felelősségéről beszélgetett az Index.hu TNT podcast 31. adásában. 
https://index.hu/techtud/2020/07/19/tnt_podcast_szolasszabadsag_cenzura/

2020. július 15.
Egyre többet beszélnek a tudománykommunikációról, de ennél jóval többet kellene”
Török Bernát, az Információs Társadalom Kutatóintézet vezetője és Rab Árpád, az intézet kutatója a Ludovika Podcast tudományos ismeretterjesztő csatornán beszélgetett Falyuna Nórával a tudománykommunikációról .
https://www.ludovika.hu/podcast/2020/10/07/egyre-tobbet-beszelnek-a-tudomanykommunikaciorolde-ennel-joval-tobbet-kellene/
https://www.ludovika.hu/podcast/2020/10/21/a-tudomanykommunikacio-legujabb-kihivasai-es-lehetosegei/

2020. június 26.
Bizalom, tudatosság, veszélyérzet az interneten - rádióbeszélgetés az ITKI kutatásáról
Török Bernát és Rab Árpád a Klubrádió Reggeli gyors/Reggeli személy című műsorában az ITKI kutatási jelentésének eredményeiről beszélgetett Pálinkás-Szüts Róberttel. A beszélgetés során részletesen kielemezték a kutatás főbb eredményeit, adatait, azok jelentőségét és mindezeket a magyar társadalom tágabb viszonylatában értelmezték.
https://www.klubradio.hu/archivum/reggeli-gyorsreggeli-szemely-2020-junius-26-pentek-0900-rab-arpad-es-torok-bernat-11396