Médiaszereplések

2024. február 18.
El kell dönteni, mikor kell az „olyan”, és mikor elég a „szinte olyan”
A HVG 360 és a nyomtatott HVG lapjain Iványi Blanka újságíró beszélgetett Rab Árpáddal, az ITKI tudományos főmunkatársával az információs társadalom trendjeiről, valamint arról, hogy hogyan változtat meg minket a technológia, és mit tehetünk mi, hogy a saját képünkre formáljuk azt. Az interjúban sok szó esik a digitalizációs hatásokról, a bizalomról, a jól használt társadalmi célú mesterséges intelligenciákról, a különböző technológiák okos használatáról, a pánikszerű üres problémafelvetések helyett a valódi kérdésekről és válaszokról. Szóba került, hogy hogyan mérhetjük fel egy technológia valódi megoldóértékét, és hogyan formálhatjuk tudatossággá választási szabadságainkat egy nagyon vegyes érdektérben.
https://hvg.hu/360/20240218_hvg_rab_arpad_jovokutato_interju_mesterseges_intelligencia_tarsadalom_bizalom_tanulas_tudomanykommunikacio

2024. január 5.
Mi várható 2024-ben a mesterséges intelligencia területén? 
Jancsó Orsolya a Magyar Nemzet Lugas rovatának kerekasztalánál beszélgetett Rab Árpáddal, az ITKI tudományos főmunkatársával, Kovács Kristóffal, a Mindset pszichológusával és Ságvári Bence szociológussal, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársával a mesterséges intelligencia társadalmi, gazdasági összefüggéseiről. A szakértők a beszélgetés során megosztották gondolataikat a mesterséges intelligenciához kötődő félelmek hátteréről, a bizalom kiépítésének lehetséges módjairól és az MI használatának etikai kérdéseiről. Emellett szó esett arról is, hogy a jövőben mely területek lesznek azok, amelyekben feltűnően láthatóvá válik majd a MI alkalmazása és milyen folyamatok, trendek várhatók 2024-ben az MI témakörében. 
https://magyarnemzet.hu/lugas-rovat/2024/01/igy-formalja-at-az-eletunket-2024-ben-a-mesterseges-intelligencia

2023. november 2.
Jövőformálás és trendelemzések
Rab Árpád, az ITKI tudományos főmunkatársa a Pénzcentrum gazdasági-pénzügyi hírportálnak adott interjújában arról beszélt, hogy mit hoz a jövő a Z generáció és egyúttal mindannyiunk számára, kell-e pánikolnunk a jövő kapcsán, valamint mire lehet és mire tudunk majd felkészülni. A beszélgetés során szó esett még az emberiség előtt álló fontosabb kihívásokról és az új generációk értékrendszerének változásáról; a mesterséges intelligencia fejlesztésével kapcsolatos szemléletmód átalakításának szükségességéről, az MI-hez kötődő félelmekről és a technológia munkaerő-piacra gyakorolt hatásairól is. A kutató felhívta a figyelmet arra, hogy a jövőben az egészségügyben is sok innováció és gyors változás várható, például a neurobiológia nagy forradalma már rövid időn belül érintheti a leggazdagabbak életét. 
https://www.penzcentrum.hu/tech/20231102/rab-arpad-20-even-belul-megszulethetnek-azok-a-magyarok-akiknek-sohasem-kell-majd-meghalniuk-1142978

2023. október 11.
A sportapplikációk használatának kockázatairól
Sorbán Kinga, az ITKI kutatója Csernik-Varga Adriennek, az Economx.hu üzleti és pénzügyi hírportál munkatársának nyilatkozott az egyre népszerűbbé váló sportapplikációk használatával járó veszélyekről. Miközben a hagyományos közösségi oldalakkal kapcsolatban megjelent egyfajta tudatosság a felhasználók részéről, a sportapplikációkon keresztül megosztott adatokkal rengetegen bánnak óvatlanul. Sorbán KInga szerint sok esetben az okoseszköz a gyenge láncszem az adatvédelmi folyamatban, azonban néhány egyszerű lépéssel és döntéssel sokat lehet tenni ezeknek az eszközöknek biztonságáért. Vásárlás előtt érdemes alaposan tájékozódni a gyártó megbízhatóságáról és az applikációk adta lehetőségekekről, valamint érdemes ügyelni arra is, hogy a megvásárolt eszközök és az applikációk rendszeres frissítése biztosítva legyen.
https://www.economx.hu/gazdasag/strava-kiberbiztonsag-kozossegi-oldal-applikacio.778466.html

2023. szeptember 6.
Mit tehetünk, ha internetes csalás áldozatává válunk? 
Ződi Zsolt, az ITKI tudományos főmunkatársa az RTL Klub Reggeli műsorában a különböző internetes csalásokról beszélt. A téma kapcsán elmondta, mit lehet tenni egy online csalás esetén, valamint hogy az internetes vásárlások során elkövetett csalásoknál fájdalmasabb az az eset, amikor a csalók a bankszámlához is hozzáférnek. Ezeknek a bűncselekményeknek a száma 2018-tól drámaian megnövekedett, az elkövetőket pedig igen nehéz felderíteni, mivel többnyire távoli országokból bonyolítják le ezeket a cselekedeteket. A banki csalásoknál általában azt vizsgálják, hogy a bank vagy az ügyfél hibázott-e és ettől függ, hogy utóbbi visszakaphatja-e elveszett pénzét. Hogy megelőzzék a bűnözőket, folyamatosan születnek olyan technológiai megoldások, amelyek biztonságosabbá teszik ezeket a tranzakciókat, ebben pedig elsősorban az IT szakembereknek jut fontos szerep, nem a jognak. 
https://rtl.hu/reggeli/2023/09/06/internetes-csalas-fogyasztovedelem-kiberbunozes-gattyan-gyorgy

2023. augusztus 6.
Beszélgetés a mesterséges intelligencia fejlődéséről - vélt és valós veszélyek
A Hír FM Farkasverem című műsorában Belénessy Csaba szerkesztő vendégeként Vadász Pál, az ITKI kutatója és a Montana Tudásmenedzsment Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnök-helyettese azt a kérdést boncolgatták, hogy a mesterséges intelligencia fejlődése milyen hatással lesz az emberiségre. A szakértők sok egyéb mellett arról beszélgettek, vajon képes-e a mesterséges intelligencia befolyásolni az emberek valóság érzékelését, mely területeken hasznos és nélkülözhetetlen már ma is az MI és milyen tényezők okozzák mégis a technológia elterjedésével kapcsolatos félelmeket. A műsorban szó esik még arról, hogy milyen szerepet tölt be a mesterséges intelligencia a napjainkban zajló háborúkban és hogy miért maradnak le a kis országok a technológiai versenyben.
https://www.youtube.com/watch?v=HL40YJUgzLE

2023. július 17.
MI: lehetőség vagy veszélyforrás?
A mesterséges intelligencia terjedése egyszerre jelenti számos lehetőség és számos félelem megjelenését is a társadalomban. Rab Árpád, kutatóintézetünk tudományos főmunkatársa Áder János volt köztársasági elnökkel beszélgetett a Kék Bolygó című podcast adásában a mesterséges intelligencia fogalmáról, kihívásairól, valamint a magyar társadalomra és munkaerőpiacra gyakorolt hatásairól. Szóba került a mesterséges intelligenciával kapcsolatos tudatosság növelésének igénye, és az is, hol tart jelenleg a szabályozás ezen technológia esetében. Az ezt megelőző beszélgetésben kollégánk a klímaváltozás felgyorsulásáról, az elöregedő társadalomról és a jövő formálásának módszertanairól beszélgetett Áder János elnök úrral.
https://mediaklikk.hu/podcast/kek-bolygo/cikk/2023/07/17/mi-lehetoseg-vagy-veszelyforras-kek-bolygo-ader-janos-podcastja-77-resz/
https://mediaklikk.hu/podcast/kek-bolygo/cikk/2023/07/03/almodni-kell-a-jovot-nem-valhatunk-termekke-kek-bolygo-ader-janos-podcastja-76-resz/

2023. július 3. 
Dezinformáció elleni küzdelem a közösségi médiában
Sorbán Kinga a Magyar Hírlap cikkében a demokratikus közvéleményt jelentősen befolyásoló közösségi médiaplatformok szabályozásának és a dezinformáció elleni küzdelemnek a témakörét járta körül. A kutató szerint napjainkban a dezinformáció terjesztése könnyebb és gyorsabb mint valaha, ugyanakkor nehéz meghatározni, mi számít dezinformációnak. Az Unió a közelmúltban elfogadott egy digitális szolgáltatásokról szóló rendeletet, ami deklarálja, hogy üldözni kell a jogellenes tartalmakat, emellett pedig létezik egy, a dezinformáció visszaszorítását célzó nem kötelező érvényű uniós gyakorlati kódex is. Sorbán Kinga rámutat, hogy az életviszonyok olyan mértékben változnak, hogy azokat a tradicionális jogalkotási eszközökkel már nem lehet lekövetni, helyette a felhasználók edukálása lehet a megoldás. 
https://www.magyarhirlap.hu/tech/20230703-a-dezinformacio-elleni-kuzdelem-soran-az-oktatasra-forditott-munkat-nem-lehet-megsporolni

2023. június 12.
A dezinformáció szabályozásának kérdései a nagy platformokon 
Sorbán Kinga a Hit Rádió Világnézet című műsorában Petrőcz Katalinnal a Twitter EU által kilátásba helyezett betiltása kapcsán vitatta meg a szólásszabadság biztosításának és a dezinformáció elleni törekvéseknek az összefüggéseit. Kutatónk elmagyarázta, hogy miben más a szólásszabadság értelmezése Európában és az Egyesült Államokban és miért nehéz ma szabályozni a globális platformokon terjedő tartalmakat. Sorbán Kinga szerint sok esetben elmosódik a határ az egyes tartalmak betiltása és a szólásszabadság korlátozása között, mivel bár a dezinformáció morálisan elítélendő, a legtöbb esetben nem számít jogellenes cselekménynek, ezért elsősorban a platformok felelőssége ezek megakadályozása. A kutató szerint a demokratikus diskurzus érdekében csak a jogsértést megvalósító tartalmakat kellene megtiltani.   
https://www.youtube.com/watch?v=hriILTTNVQ0

2023. június 3.
Kutatónk a Twitter uniós betiltásának esélyeiről adott interjút
Sorbán Kinga, az ITKI kutatója az Infostart/Inforádiónak adott interjújában a Twitter közösségimédia-platform Európai Unió által kilátásba helyezett betiltásáról beszélt. A kutató a beszélgetésben felidézi az ügy előzményét, majd elmagyarázza, hogy a szabályok komplexitását figyelembe véve miért nincs realitása a Twitter uniós betiltásának a közeljövőben. A szakértő ismerteti a digitális szolgáltatásokról szóló rendelet adta lehetőségeket az eljárás megindítására és lefolytatására, majd ennek kapcsán rávilágít, hogy sokkal valószínűbb, hogy az Unió betiltás helyett bírságot fog kiszabni a szolgáltatóra.
https://infostart.hu/tudomany/2023/06/03/szakerto-magyarazza-el-miert-nincs-realitasa-a-twitter-unios-betiltasanak

2023. május 23. 
Gondolkodik-e a mesterséges intelligencia?
Siklós András az Index.hu Kibeszélő podcastjában Török Bernáttal, az NKE Információs Társadalom Kutatóintézet igazgatójával és Lőrincz Andrással, az ELTE Informatikai Kar Mesterséges Intelligencia Tanszékének főmunkatársával beszélgetett arról, hogy mi a különbség a mesterséges intelligencia tevékenysége és az emberi gondolkodás között. A műsorban a két szakértő számos fontos kérdést beszélt át a téma kapcsán. Kell-e szabályozni az MI-t? Átveszi-e egyszer a hatalmat a mesterséges intelligencia? Mi, emberek alkalmasak leszünk-e arra, hogy jól használjuk a MI-t? Hogyan befolyásolja az MI az életünket a következő tíz évben? Török Bernát szerint bár bizonyos területeken jobban teljesít a gép az embernél, a gép mindezt adatok segítségével éri el, viszont az emberi gondolkodás adatokkal nem írható le.
https://index.hu/belfold/2023/05/23/mesterseges-intelligencia-munkahelyek-technologia-kibeszelo-fejlodes/

2023. május 6.
A generatív MI szerzői jogi kihívásai
Lábody Péter, az SZTNH jogi, nemzetközi és innovációs ügyekért felelős elnökhelyettese és az ITKI kutatója az Index.hu cikkében a mesterséges intelligencia segítségével előállított tartalmak szerzői jogi kérdéseiről adott áttekintést. A mesterséges intelligencia megjelenésével újra kell értelmezni, hogy ki lehet szerző, milyen alkotásokat véd a szerzői jog, valamint hogy az MI által létrehozott tartalmak esetén kit illet meg a szerzői jogi védelem. A kutató szerint az alkotók azonosítása és a gépi tartalom kiszűrése több szempontból is fontos, a szerzői jogok megsértése pedig negatív jogkövetkezményekkel is járhat. A generatív MI-k jelentős kihívás elé állítják a szerzői jog területét, azonban a megfelelő szabályozásra egyelőre még várni kell.
https://index.hu/gazdasag/2023/05/06/chatgpt-mesterseges-intelligencia-veszely-szerzo-szerzoi-jog-szoveg-labody-peter/

2023. március 13.
A felhő technológia trendjei Magyarországon
Rab Árpáddal, az ITKI kutatójával és Mádi Gáborral, a Shiwaforce IT igazgatójával a Portolio.hu munkatársa, Turzó Ádám Pál beszélgetett a felhő technológiával kapcsolatos legfontosabb kérdésekről. A szakértőktől megtudhatjuk, hol tart jelenleg a felhőtechnológia, hogyan érdemes értelmezni a cloud és az on-premise rendszerek költségeit és hogy mennyire változtatta meg a felhő a felhasználók életét. Az interjúból képet kaphatunk arról is, hogy hol tartanak jelenleg a cégek Magyarországon a felhő technológiában rejlő lehetőségek kiaknázásában, milyen nehézségekkel kell szembenéznie a technológiát alkalmazó vállalkozásoknak, valamint hogy mit hoz a jövő a munka világában és hogyan fogja befolyásolni mindezt az MI.
https://www.portfolio.hu/uzlet/20230313/lathatatlan-technologiai-paradigmavaltas-zajlik-magyarorszagon-ki-lesz-a-felho-dilemma-legnagyobb-nyertese-602224

2023. március 2.
Beszélgetés a mesterséges intelliencia aktuális kérdéseiről
A Klubrádió Reggeli gyors/Reggeli személy című műsorában Ződi Zsolt Para-Kovács Imre vendége volt. A beszélgetés során a mesterséges intelligencia aktuális kérdései kerültek terítékre: hogyan működik a gépi tanulás és milyen módon torzíthatják a tanítóadatok a kimeneteket? Mely területeken alkalmazható legjobban a MI? Mely esetekben lehet a gépekre bízni a döntést, és melyeknél nélkülözhetetlen az emberi felügyelet? Mekkora áttörést hoztak a most népszerű chatrobotok és hogyan érték ezt el? Kutatónk mindezek mellett arról is beszélt, hogy hol tart jelenleg Európa a nemzetközi versenyben, mik az okai a lemaradásának, valamint hogy milyen szerepet játszik mindebben az EU adatvédelmi szabályozása.
https://www.klubradio.hu/archivum/reggeli-gyorsreggeli-szemely-2023-marcius-02-csutortok-0900-zodi-zsolt-31388

2023. február 4.
A mesterséges intelligencia uniós szabályozásának jellegzetességei
Ződi Zsolt az InfoRádió adásában a már többször is átdolgozott, immár utolsó fázisában lévő, a mesterséges intelligencia szabályozását célzó átfogó EU rendelettervezet sajátosságairól és tartalmáról osztott meg néhány részletet a rádióhallgatókkal. A riportból megtudhatjuk, mit jelent a horizontális és a termékmegfelelőségi szabályozás, milyen követelményeknek kell megfelelnie a biztonságos és etikailag is korrekt mesterséges intelligenciának, valamint hogy milyen kockázati kategóriákba sorolja a törvény a mesterséges intelligenciákat.  
https://infostart.hu/belfold/2023/02/04/zodi-zsolt-atfogo-unios-szabalyozas-regulazza-meg-a-mesterseges-intelligenciakat

2023. január 25. 
A mesterséges intelligenciáról a ChatGPT megjelenésének kapcsán
Ződi Zsolt a Portfolio Checklist podcastjának adásában Szász Péterrel beszélgetett a tavaly novemberben bemutatott ChatGPT kapcsán a mesterséges intelligenciával kapcsolatos etikai kérdésekről. Kutatónk szerint a ChatGPT megjelenésével új kihívásokkal kell szembenéznünk az oktatásban és a tudományos életben, az emberek teljesítményének régi módszerekkel való mérése válságba kerül. Az adásban egyebek mellett szó esik arról, hogy vajon jelent-e veszélyt az MI a személyes adatainkra, hogyan foglal állást a ChatGPT a társadalmilag megosztó témákban, miként kerülhető el a buborékhatás, valamint hogy veszélyezteti-e a mesterséges intelligencia a munkahelyeket. 
https://www.portfolio.hu/podcast/20230125/halalbuntetes-nemvaltas-megis-ki-tanitja-ilyenekre-a-chatgpt-t-592774

2023. január 6.
Technológia és társadalom viszonya a jövőben: trendek és kihívások
Rab Árpád az Új Város Online magazin munkatársával, Sisák Zitával beszélgetett arról, merre tart a világ, milyen kihívások várnak ránk a jövőben. Az interjúból megtudhatjuk, hogyan lehet a jövőkutatást gyakorlatban is hasznosítani, milyen tényezőket kell figyelembe venni egy jövőbeli fejlesztésnél, illetve hogy a közjó vagy az üzleti érdekek érvényesülnek-e inkább a jövő tervezésében. Rab Árpád arról is részletesen mesél, milyen módon segíthet a technológia a klímaváltozás problémáinak megoldásában és a szegénység felszámolásában, valamint hogyan tudjuk megőrizni a nemzeti kultúránkat a globalizáció árnyékában. 
https://ujvarosonline.hu/tarsadalom/merre-tart-az-emberiseg-rab-arpad-jovokutatoval-beszelgettunk

2022. december 22.
Interjú az új technológiák egységes európai uniós szabályozásáról
Török Bernát Index.hu-nak adott interjújának fő témája az Európai Unió egyre erősödő szerepvállalása volt az új technológiák egységes szabályozása terén. A beszélgetésből kiderül, miért volt szükség az általános adatvédelmi rendelet, a GDPR megalkotására, mi volt a rendelet célja, miben volt sikeres és milyen téren nem hozta meg a várt eredményt, illetve hogyan lehet a fennmaradó problémákra az adatvédelmen túlmutató új megoldásokat találni. Az interjú második felében Török Bernát a mesterséges intelligencia alkalmazását átfogóan szabályozó MI-rendelet, a most formálódó MI-kódex létrejöttének okairól, tartalmáról és várható hatásairól ad áttekintést.
https://index.hu/techtud/2022/12/22/mesterseges-intelligencia-kodex-europai-unio-rendelet-torok-bernat-nke-interju/

2022. november 28.
Szólásszabadság vagy biztonságos online tér? Eltérő törekvések a közösségi média szabályozásában
Ződi Zsolt Szénási Sándor vendégeként a Klubrádió Reggeli gyors/Reggeli személy című műsorában Elon Musk Twitter felvásárlása kapcsán beszélt a nagy közösségi oldalak eredményességéről, az Európai Unió szabályozási törekvéseiről, illetve a szólásszabadsággal kapcsolatos nézőpontokról. A beszélgetés során betekintést kapunk a Facebook moderálási rendszerének működésébe: hogyan szűrik a tartalmakat az algoritmusok és az emberi moderátorcsapatok, és milyen szerepet tölt be az Oversight Board. Szó esik még az internet korlátozásának lehetőségeiről, a véleménybuborék jelenségéről, valamint a dezinformációk és az összeesküvés-elméletek keletkezéséről és terjedéséről is.
https://www.klubradio.hu/archivum/reggeli-gyorsreggeli-szemely-2022-november-28-hetfo-0900-zodi-zsolt-29293

2022. szeptember 8. 
Gépek a fronton? Mesterséges intelligencia alkalmazása katonai területen
Vadász Pál a Kossuth Rádió Trend-Idők című műsorában Burkert Rudolffal beszélgetett a mesterséges intelligenciával felszerelt autonóm gépek harcászati alkalmazásáról. A beszélgetés során szó esik az autonóm gépek fogalmáról, működéséről, katonai felhasználási területeiről és az ezeket érintő etikai kérdésekről.
https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2022-09-08_15-11-00&enddate=2022-09-08_15-35-00&ch=mr1

2022. szeptember 7.
Gépesített szakmunka. Mesterséges intelligencia alkalmazása a jog területén
Ződi Zsolt a Kossuth Rádió Trend-Idők című műsorában Burkert Rudolffal beszélgetett a mesterséges intelligencia jogi felhasználásáról, a jelenleg alkalmazott egyszerű rendszerekről és arról, hogy milyen feladatokat nem fog átvenni az MI a hús-vér jogi szakemberektől. 
https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2022-09-07_15-11-00&enddate=2022-09-07_15-35-00&ch=mr1#

2022. szeptember 4.
A mesterséges intelligencia és az orosz-ukrán háború
Vadász Pál A Karc FM Farkasverem című műsorában Belénessy Csaba szerkesztővel a mesterséges intelligencia orosz-ukrán háborúban betöltött szerepéről beszélgetett. Az adásban szó esik arról, hogy milyen alkalmazási területei vannak az MI-nek a harcászatban, hogyan működnek a közösségi médiában az MI által generált személyiségek, illetve mik azok az autonóm fegyverek és milyen feladatokat lehet rájuk bízni. Emellett olyan kérdésekre is keresik a választ a műsorban, hogy mennyire megbízhatóak az MI által hozott döntések, lehet-e háborút nyerni a mesterséges intelligenciával, valamint meg tudja-e jósolni az MI, ki nyeri a háborút.
https://karcfm.hu/adas/2022090409-farkasverem/

2022. július 4.
Kínában imádják, Európában még félnek tőle: mi lesz az MI jövője?
A Neumann Társaság 2022. június 9-én tartott évadzáró meetup-járól Straub Ádám írt beszámolót a Computerworld-ben. A meetup-on Tihanyi Zoltán moderálásával Vadász Pál és Tilesch György beszélgettek a mesterséges intelligenciával kapcsolatos aktualitásokról, a technológia nemzetközi megítéléséről, valamint használatának előnyeiről és kockázatairól.
https://computerworld.hu/technologia/kinaban-imadjak-europaban-meg-felnek-tole-mi-lesz-az-mi-jovoje-313269.html

2022. június 24.
Technológia nélkül nem tudjuk megmenteni a Földet
Rab Árpád a Greendex online magazin Holnapután című podcastjának vendégeként beszélgetett Novák Zsomborral olyan változatos témákról, mint például hogy miként alakul a következő 10-20-50 év, milyen anyagból lesznek a Naprendszert átszelő űrhajók vagy épp miként alakulhat át a tulajdonhoz való viszonyunk. Az ismeretterjesztő beszélgetés fókuszában a klímaváltozás és a mesterséges intelligencia állt.
https://greendex.hu/dr-rab-arpad-technologia-nelkul-nem-tudjuk-megmenteni-a-foldet/

2022. május 3.
A szólásszabadság abszolutistája
Ződi Zsolt a Népszava cikkében Elon Musk lehetséges motivációit értelmezi a Twitter felvásárlásával kapcsolatos tervét illetően, valamint kifejti, mi a különbség a hagyományos tartalomszabályozás és a közösségi oldalak tartalomgondozása között. 
https://nepszava.hu/3155552_a-szolasszabadsag-abszolutistaja

2022. március 28.
Ridikül: Mit hoz a jövő?
Rab Árpád a Duna TV Ridikül című műsorában Kárpáti Zoltán ügyvezető igazgató, Szarka András termékmenedzser és Tanos Áron a Robotépítők Magyarországi Egyesületének elnöke társaságában beszélgetett arról, milyen technológiák fejlődése várható a jövőben. Mit jelent a 3D-s nyomtatás? Vajon hol tart a robotika? Mit csinál egy jövőkutató? Mit jelent a virtuális valóság, a metaverzum? Ezekre és más érdekes kérdésekre keresték a választ a különböző területekről érkezett szakemberek.
https://mediaklikk.hu/ridikul-cikkek/cikk/ridikul-mit-hoz-a-jovo/

2021. október 20.
Lehet-e előítéletes a mesterséges intelligencia?
Török Bernát a Napi.hu portálon Szász Péterrel beszélgetett az Európai Unió első mesterséges intelligenciára vonatkozó szabályozási tervéről. A beszélgetés során szó esik a tervezet etikai vonatkozásairól, az MI biztonsági kérdéseiről és arról, hogy a mesterséges intelligencia által hozott döntések lehetnek-e diszkriminatívak. 
https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/nke-interju-torok-bertan-mesterseges-intelligencia-jogszabaly-eu-nato.738586.html 

2021. október 27.
Dönthet-e a Facebook az emberi jogokról a bíróságok helyett?
Menyhárd Attila a digitalizáció és az alapjogok összefüggéseit tárgyaló 32. Közép-Európai Közjegyzői Kollokviumon elhangzott előadásáról számolt be az Index.hu. Menyhárd Attila előadásában arra a kérdésre kereste a választ, hogy a technológiai fejlődés és annak kihívásai milyen hatással lehetnek az alapjogok érvényesülésére. 
https://index.hu/belfold/2021/10/27/megregulazhato-e-a-facebook-/

2021. június 17.
Friderikusz Sándor és Rab Árpád beszélgetése a társadalom jövőjéről
A Friderikusz Podcast vendége volt Rab Árpád. A beszélgetés során jövőkutatásról, mesterséges intelligenciáról, civilizációs katasztrófákról, és a technológiai fejlődés előnyeiről és hátrányairól esett szó.
https://www.youtube.com/watch?v=q2jg2e1I-6g&t=4s

2021. május 13.
Interjú Sorbán Kingával a közösségi média működésének szabályozásáról
Sorbán Kinga a Napi.hu üzleti és pénzügyi portál újságírójával, Szabó Dániellel beszélgetett a közösségi média platformok tartalomszabályozásának lehetőségeiről, az álhírekről és az algoritmusok szerepéről.
https://www.napi.hu/nemzetkozi-vallalatok/facebook-google-kozossegi-media-szabalyozas-europai-unio-sorban-kinga-nke-interju.728972.html

2021. március 4.
Beszélgetés Török Bernáttal a véleménynyilvánítás szabadságának határairól
Török Bernát "Isten nevében, Isten nevével" címmel a szólásszabadság határairól beszélgetett a Médiapiac újságírójával. A kérdést az emberi és a vallási közösségek méltóságának megsértése kapcsán boncolgatja, keresve azt a pontot, hogy hol húzható meg a véleményszabadság határa.
https://mediapiac.com/mediapiac/isten-neveben-isten-nevevel/717418/

2021. március 2. 
Miért olyan nehéz szabályozni a Facebook-ot? 
Ződi Zsolt, kutatóintézetünk tudományos főmunkatársa az Azonnalin megjelent véleménycikkében a Facebook szabályozásának nehézségeiről írt. Cikkének fő mondandója, hogy a két legtöbb vitát kiváltó jelenséget, a sértő véleményeket és az álhíreket lényegében lehetetlen jogi eszközökkel megszüntetni. 
https://azonnali.hu/cikk/20210302_miert-olyan-nehez-szabalyozni-a-facebookot

2020. február 25.
Mesterséges intelligencia és az idősödő társadalom
Rab Árpád a CédrusNet Kecskemét Szenior Akadémia néven indított új eseménysorozatának keretében a mesterséges intelligencia és az idősödő társadalom témakörében osztott meg érdekességeket az online hallgatósággal.
https://www.facebook.com/cedrusnetkecskemet/videos/424650928592470

2021. február 24.
"Játék az élet" a Ludovika TV-n
Sorbán Kinga a Ludovika TV Egyetemes Tudomány című műsorában a "Játék az élet" című konferencia kapcsán beszélgetett Szöőr Ádámmal a videojátékok társadalomban és a tudományban betöltött szerepéről.  
https://www.youtube.com/watch?v=z4IRs1jVz2I

2021. január 27.
"Jön a lex Facebook"
Ződi Zsolt, kutatóintézetünk tudományos főmunkatársa a Klubrádió Reggeli személy című műsorában a Facebookot szabályozó törvény előterjesztésének apropóján beszélgetett Pálinkás-Szüts Róberttel. A beszélgetés során szóba került a nagy platformok egyre nyomasztóbb súlya a nyilvánosságban, a szólásszabadságra és a hagyományos sajtóra gyakorolt hatásuk.
https://www.youtube.com/watch?v=peKQnrCcU04

2021. január 24.
Addig nyújtózkodj, ameddig a szólásszabadság ér. Vagy ameddig engedik?
Török Bernát, kutatóintézetünk igazgatója az Arsboni jogász szakmai közösség portálján adott interjút a szólásszabadság szabályozásának aktuális kihívásairól. Kiemeli az igények kétarcúságát, a különböző országok eltérő megközelítését és az állam szerepéről is beszél.
https://arsboni.hu/szolasszabadsag-es-social-media-interju-dr-torok-bernattal/

2021. január 16.
Donald Trump különös esete a szólásszabadsággal
Török Bernát a Telexen megjelent véleménycikkében az online platformok és a szólásszabadság viszonyát vizsgálja, és részletesen elemezi azokat az újdonságokat, melyeket a platformok elterjedése hozott be a társadalmi párbeszéd és nyilvánosság területére. 
https://telex.hu/velemeny/2021/01/16/szolasszabadsag-es-kozossegi-media

2021.január 12.
Az ITKI kutatója a Család-barát magazinban
Rab Árpád, az Információs Társadalom Kutatóintézet tudományos főmunkatársa a Duna TV Család-barát magazinjában beszélt kutatóintézetünk primer adatfelvételének főbb eredményeiről, a hazai internetezők tudatosságáról, és arról, milyen szabályokat érdemes betartanunk az interneten, hogy biztonságosabban használjuk. 
https://mediaklikk.hu/video/csalad-barat-2021-01-12-i-adas/

2020. november 21.
Podcast beszélgetés a QAnon mozgalomról
Török Bernát, az Információs Társadalom Kutatóintézet vezetője és Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója a Fülkében, a HVG online közéleti podcastjában beszélgetett a QAnon mozgalom politikai és társadalmi hatásairól.
https://hvg.hu/vilag/20201121_QAnon_a_Fulkeben_osszeeskuveselmeletek_a_hatalomert

2020.július 19.
A szólásszabadság határai és a társadalmi párbeszéd
Török Bernát, intézetünk vezetője a szólásszabadság határairól, különböző megközelítésekről és a platformok felelősségéről beszélgetett az Index.hu TNT podcast 31. adásában. 
https://index.hu/techtud/2020/07/19/tnt_podcast_szolasszabadsag_cenzura/

2020. július 15.
Egyre többet beszélnek a tudománykommunikációról, de ennél jóval többet kellene”
Török Bernát, az Információs Társadalom Kutatóintézet vezetője és Rab Árpád, az intézet kutatója a Ludovika Podcast tudományos ismeretterjesztő csatornán beszélgetett Falyuna Nórával a tudománykommunikációról .
https://www.ludovika.hu/podcast/2020/10/07/egyre-tobbet-beszelnek-a-tudomanykommunikaciorolde-ennel-joval-tobbet-kellene/
https://www.ludovika.hu/podcast/2020/10/21/a-tudomanykommunikacio-legujabb-kihivasai-es-lehetosegei/

2020. június 26.
Bizalom, tudatosság, veszélyérzet az interneten - rádióbeszélgetés az ITKI kutatásáról
Török Bernát és Rab Árpád a Klubrádió Reggeli gyors/Reggeli személy című műsorában az ITKI kutatási jelentésének eredményeiről beszélgetett Pálinkás-Szüts Róberttel. A beszélgetés során részletesen kielemezték a kutatás főbb eredményeit, adatait, azok jelentőségét és mindezeket a magyar társadalom tágabb viszonylatában értelmezték.
https://www.klubradio.hu/archivum/reggeli-gyorsreggeli-szemely-2020-junius-26-pentek-0900-rab-arpad-es-torok-bernat-11396